2012. március 13., kedd

Járóka Lívia EP képviselő asszony levele konferenciánkra


Tisztelt Hallgatóság!

Köszönöm szépen a lehetőséget, hogy megosszam Önökkel a gondolataimat a roma nők helyzetével kapcsolatban.

A roma nőket számos kutatás, mint Európa társadalmilag legsérülékenyebb csoportját azonosítja, akiknek a többszörös hátrányos megkülönböztetés miatt súlyosabb problémákkal kell szembenézniük, mint a roma férfiaknak, vagy a többségi nőknek. Sok roma lány még az alapfokú oktatást sem végzi el és a középfokú oktatásban meglévő elfogadhatatlanul nagy különbség 60%-ra rúg egyes régiókban. A nők oktatása különösen meghatározó az egyes közösségek iskolai teljesítményére és a lányok hiányos, vagy nem megfelelő képzése nem csak rájuk nézve hátrányos, de a következő generációra is átörökíti a hátrányokat.

A legtöbb esetben a roma nők nem képesek szabadon meghozni az életüket leginkább meghatározó döntéseiket, és így akadályoztatva vannak, hogy gyakorolják alapvető emberi jogaikat. A roma közösségekben távolról sem valósul meg a nők és férfiak közötti egyenlőség. A lányokat szüleik gyakran kiveszik az iskolából, hogy a fiatalabb testvéreikre vigyázzanak és más háztartási feladatokat lássanak el. Sok roma lány még gyermekként megházasodik, amely hátrányos hatást gyakorol az egészségükre, iskoláztatásukra, és a gazdasági lehetőségeikre. Gyermek helyett feleségként és anyaként tekint rájuk saját közösségük, amely olyan felelősségnek és veszélyeknek teszi ki őket, amelyekre sem testileg, sem lelkileg nem állnak készen, miközben oktatási és munkaerőpiaci lehetőségeiket is jelentősen beszűkíti.

Röviden, a nemek közötti egyenlőség céljait, mint az alapvető jogok érvényesülését, a gazdasági függetlenséget, a magán-és szakmai élet összeegyeztetését, az egyenlő képviseletet, a nőkkel szembeni erőszak felszámolását, és a sztereotípiák megszüntetését, messze nem értük még el.

Az Európai Parlament jelentése az Európai Roma Stratégiáról -, melynek én voltam az előadója - kiemelt figyelmet fordít a roma nők jogaira és számos ajánlást is megfogalmaz. Az egyik legfontosabb javaslat, hogy a Bizottságnak és a tagállamoknak megbízható statisztikai adatokat kell gyűjteniük, elemezniük és közzétenniük nemek szerinti bontásban, hogy képesek legyünk helyesen értékelni és frissíteni a stratégiát, illetve mérni a stratégia keretében megvalósuló projektek és beavatkozások roma nőkre gyakorolt hatásait. A dokumentum továbbá felhívja az összes érdekelt felet, hogy horizontális prioritásként juttassák érvényre a roma nők helyzetének javítását az uniós keretstratégia minden kiemelt területén, valamint a tagállamokat, hogy biztosítsák a roma nők részvételét a stratégia előkészítése, a végrehajtása, nyomon követése és értékelése során.

A kutatások azt mutatják, hogy a megfelelő gazdasági lehetőségeket biztosítása, és az iskolai végzettség emelkedése a korai házasságok csökkenését eredményezi. Ha a lányoknak van munkalehetőségük, akkor a keresetükkel is hozzájárulhatnak a háztartáshoz és így mind a szülők, mind maguk a lányok érdekeltté válnak abban, hogy az oktatásra tekintettel elhalasszák a házasságot. A pénzügyi ösztönzők azonban önmagukban nem képesek kiküszöbölni a korai házasság gyakorlatát. A nézeteknek és attitűdöknek, maguknak a közösségeknek kell megváltozniuk, amelyhez elengedhetetlen, hogy jól képzett és elkötelezett roma vezetőktől és civilszervezetektől kaphassanak segítséget.

Köszönöm a megtisztelő figyelmet és eredményes konferenciát kívánok Önöknek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése